0
Snack

Courgette humus

Deze humus is vrij van peulvruchten.

Peulvruchten (zoals bonen, erwten, pinda’s, soja) bevatten lectinen en saponinen. Ze kunnen schade aanrichten in je darmen. Toch heeft niet iedereen die peulvruchten eet, er last van. Of en in welke mate je peulvruchten kunt verwerken, heeft onder meer te maken met de toestand van je darmen.

Lectinen doorboren de verbindingen tussen darmcellen (tight junctions) die normaliter gesloten zijn en alleen selectief stoffen doorlaten. Daardoor komen de lectinen in het lichaam terecht, waar ze de eigenschap hebben dat ze rode bloedlichaampjes laten samenklonteren, wat kan leiden tot verstopping van bloedvaten. Daarnaast kunnen door de ontstane openingen ook andere stoffen waarvan dat niet de bedoeling is, vrij het lichaam in. Daarop zal het immuunsysteem reageren: het zal aan de slag moeten om deze stofjes op te ruimen. Het immuunsysteem doet dat met behulp van een ontstekingsreactie. Voortdurende blootstelling aan stoffen die vrij het lichaam in kunnen doordat de darmbarrière niet goed werkt, heeft het gevolg dat er zich telkens ontstekingsreacties voordoen.

Saponinen (zeepstoffen) geven een soortgelijke reactie. Schadelijke saponinen maken de darm verhoogd doorlaatbaar door cellen op te blazen. Zo creëren ze doorgangen naar de rest van het lichaam, om daar verder te gaan met hun cel-vernietigende acties. Ook hier zal het immuunsysteem op reageren met ontstekingsreacties.

Voor wie soms al eens last heeft van een opgeblazen en vermoeid gevoel na het eten van peulvruchten is deze humus een mooi alternatief.

Lekker als dipsaus bij rauwe groentjes of als dressing in een salade.

 

INGREDIËNTEN

1 courgette, geschild en grof gehakt

4 eetlepels sesampasta

2 eetlepels extra virgin olijfolie

sap van 1/2 citroen

2 teentjes look

1 koffielepel komijn

1 koffielepel zeezout

Voor de afwerking: enkele druppels olijfolie, platte peterselie (fijn gesneden) en sesamzaadjes.

 

Makkelijk te variëren door er een extra groente aan toe te voegen.

 

WERKWIJZE

Mix alle ingrediënten tot een gladde massa in de blender of met een staafmixer.

Werk af met enkele druppels olijfolie, sesamzaadjes en platte peterselie.

 

SMAKELIJK!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

Geen reacties

    Laat een reactie achter


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.