Goede vetten uit noten, zaden, vette vis, avocado,.. maken deel uit van de werking van ons IS. Ze bevatten anti inflammatoire cytokines die noodzakelijk zijn voor het “uit” zetten van een ontsteking. Blijft een ontsteking actief dan zal ons immuunsysteem (IS) blijvend geactiveerd worden. Op dat moment kan het minder krachtig reageren op binnenkomende pathogenen (bacteriën, virussen).
Ook paddestoelen, in het bijzonder shiitake, ondersteunen de werking van ons IS.
Look stimuleert de activiteit van macrofagen, lymfocyten en natural killer cells. Dit zijn belangrijke cellen van ons IS die pathogenen onschadelijk kunnen maken.
Je ziet het al, dit gerechtje is een topper voor ons IS.
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 courgette, in sliertjes
- 250g shiitake of andere paddestoelen
- 300g zalm
- 100g garnalen
- Afwerking:
- 1 lente ui, fijn gesneden
- 1 eetlepel pompoenpitten, geroosterd
- citroen, sap
- Dressing:
- 125g cashewnoten, vooraf in water geweekt voor min 2u.
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 avocado
- 30g basilicum
- Sap van 1/2 citroen
- 150 ml water
- 3 eetlepels olijfolie
- Zeezout en peper
Je kan courgette ook vervangen door wortel, pastinaak, rode biet,..
Werkwijze
Giet het vocht van de cashewnoten af en spoel ze even.
Doe alle ingrediënten van de dressing in de blender. Blend tot een egale massa.
Bak in 1 pan de paddestoelen in kokosolie
Bak in een ander pan de zalm.
Voeg de courgetteslierten samen met de dressing bij de gebakken paddestoelen. Roer alles door elkaar en laat even opwarmen.
Dresseer de pasta op een bord samen met een stuk zalm.
Garneer met garnalen, pompoenpitten en lente ui.
Werk af met een scheutje olijfolie, citroensap, peper en zout.
SMAKELIJK!
2 Reacties
Iris
08/03/2022 om 11:19Ik kan niet wachten om dit te maken! Ik heb vandaag nieuwe zeezout gekocht van NaturaPlaza en die doet het altijd heel goed in combinatie met vis, echt een aanrader. https://www.naturaplaza.be/supplementen/probiotica
Marlies
08/03/2022 om 17:46Yum! Heerlijk zo n zeezout! Maakt de smaak van het gerecht nog niet iets intenser. Benieuwd wat je van het gerechtje gaat vinden Iris. Laat het alvast smaken!! Marlies