0
Ontbijt

Feel Good Granola

Wat is er nu zo speciaal aan de “Feel Good Granola”?

Wel het is een granola laag aan koolhydraten. Enkel goede vetten uit noten, pitten en zaden. Lekker crunchy !

Waarom is het nu zo interessant om vetten en eiwitten te eten en in mindere mate koolhydraten? Ik heb het dan over koolhydraten uit pasta, brood, koek, gebak en suikers uit bewerkte voeding.

Hoe vaker je grotere hoeveelheden suikers gaat eten, hoe meer je lichaam in een suikerverbranding zal werken. Je lichaam zal dus suikerafhankelijk worden om energie te kunnen produceren. Zolang je suiker blijft eten, heb je energie. Klinkt handig 😉

Maar besef dat je de hele dag door energie nodig hebt en dat je lichaam je de hele dag door een signaal zal geven suikers te eten. Dat wordt lastig want dan heb je de neiging de hele dag door aan eten of zoet te denken. Het wordt een strijd om daar niet de hele dag door aan toe te geven. Doe je dit wel en eet je elk uur van de dag iets dan zal je lichaam heel snel in een low grade inflammation terecht komen. Deze LGI zorgt voor een afname van de mitochondria. De kleine celkernen die zich in de cel bevinden en zorgen voor een aerobe energie aanmaak. Ofwel vetverbranding. 

Wil je zelf graag gewicht verliezen dan is het interessant om juist wel de goede vetten uit voeding te eten. Zo kan je, in combinatie met de juiste leefstijl, een LGI vermijden. Meer mitochondria aanmaken en een betere aerobe energieaanmaak. Minder suikerafhankelijk en zo ook minder nood aan eten en suiker doorheen de dag. 

Voeg deze granola toe aan een kommetje kokosyoghurt eventueel nog afgewerkt met notenpasta en cacaonibs voor een lekkere heerlijke start van de dag!

 

INGREDIËNTEN 

  • 50g gesmolten kokosolie

  • 50g erythritol

  • 50g kokosschilfers

  • 50g amandelmeel

  • 150g noten naar keuze

  • 150g pompoen of zonnebloempitten

  • 1 kl kaneel of speculaaskruiden

  • Snufje zout 
  • 1 kl vanille extract of de zaadjes van 1 vanillestokje

  • 2 eiwitten (= ei zonder dooier)

Erythritol is een 100% natuurlijke zoetstof die geen invloed zal hebben op de bloedsuikerspiegel. Geen piek = geen dipje 🙂

Ik bestel het online via deze link: erythritol

WERKWIJZE

Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Smelt kokosolie op zeer laag vuur of in de microgolfoven of in de oven.

Klop de 2 eiwitten op samen met de vanillezaadjes tot het eiwit stijf is en zet even aan de kant.

Meng de overige ingrediënten in een ruime kom.

Hussel de gesmolten kokosolie erdoor, zodat overal een ‘oliefilm’ over zit.

Meng er voorzichtig het opgeklopte eiwit onder.

Spreid de massa uit over het bakblik en bak 20’ of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is.

Schep elke 5 minuten even om, zodat het niet kan verbranden.

Haal het bakvel met de granola van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.

Bewaar de volledig afgekoelde granola in een afgesloten glazen pot.

Blijft wekenlang lekker krokant als je het goed droog hebt gebakken.

Kan ook zonder erythritol maar ietsje zoet is wel extra lekker 😋

SMAKELIJK!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

Geen reacties

    Laat een reactie achter


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.