Dit gerechtje bevat verschillende soorten groenten. Ik ben daar altijd fan van. Hoe meer verschillende soorten groenten we eten, hoe interessanter voor onze darmflora.
Waarom is die gezonde darmflora zo belangrijk?
Wanneer de darmflora niet in orde is, raakt de pH-waarde uit balans. Voeding wordt niet goed afgebroken en opgenomen. Met als gevolg dat het lichaam en de weefsels niet langer optimaal worden voorzien van nutriënten.
Pathogene bacteriën overleven makkelijker en de hoeveelheid toxinen in de darm neemt toe. De slijmlaag aan de binnenkant van de darmwand neemt af. Daardoor kunnen makkelijker onverteerde voedingsresten, bacteriën en andere pathogenen in de bloedbaan terecht komen en laaggradige ontstekingsprocessen veroorzaken. Die kunnen op termijn chronische aandoeningen veroorzaken.
Daarnaast wordt ook ons energierovend immuunsysteem aan het werk gezet. Dat maakt je meteen ook moe en futloos.
Heb jij makkelijk last van bacteriële infecties, schimmels, voedselallergieën en overgevoeligheden?
Dan doe je er goed aan goed voor je darmen te zorgen.
Maar hoe houden we ons microbioom gezond?
Het geheim zit hem in de glycanen.
Door een toename van het aantal planten in je eetpatroon zorg je voor meer diversiteit aan glycanen (gezonde suikers). Deze zorgen op hun beurt voor een epitheellaag (slijmlaag) waarop gezonde bacteriën graag zullen gedijen.
ACTIE: eet 30 verschillende planten en groenten per week.
INGREDIËNTEN voor 2 porties
- 1 aubergine
- 1 zoete aardappel
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 200g gepelde tomaten in blokjes (blik)
- 1 verse (zongerijpte) tomaat, in stukjes gesneden
- 5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes look, fijn gesneden
- gedroogde basilicum
- gedroogde oregano
- enkele verse basilicumblaadjes
- enkele druppels tabasco
- olijfolie
WERKWIJZE
SMAKELIJK!
Geen reacties