0
Lunch

Zoete aardappel tomaten salsa

 

Dit gerechtje bevat verschillende soorten groenten. Ik ben daar altijd fan van. Hoe meer verschillende soorten groenten we eten, hoe interessanter voor onze darmflora. 

Waarom is die gezonde darmflora zo belangrijk?

Wanneer de darmflora niet in orde is, raakt de pH-waarde uit balans.  Voeding wordt niet goed afgebroken en opgenomen. Met als gevolg dat het lichaam en de weefsels niet langer optimaal worden voorzien van nutriënten. 

Pathogene bacteriën overleven makkelijker en de hoeveelheid toxinen in de darm neemt toe. De slijmlaag aan de binnenkant van de darmwand neemt af. Daardoor kunnen makkelijker onverteerde voedingsresten, bacteriën en andere pathogenen in de bloedbaan terecht komen en laaggradige ontstekingsprocessen veroorzaken. Die kunnen op termijn chronische aandoeningen veroorzaken. 

Daarnaast wordt ook ons energierovend immuunsysteem aan het werk gezet. Dat maakt je meteen ook moe en futloos. 

Heb jij makkelijk last van bacteriële infecties, schimmels, voedselallergieën en overgevoeligheden? 

Dan doe je er goed aan goed voor je darmen te zorgen.

Maar hoe houden we ons microbioom gezond?

Het geheim zit hem in de glycanen.

Door een toename van het aantal planten in je eetpatroon zorg je voor meer diversiteit aan glycanen (gezonde suikers). Deze zorgen op hun beurt voor een epitheellaag (slijmlaag) waarop gezonde bacteriën graag zullen gedijen.

ACTIE: eet 30 verschillende planten en groenten per week.

 

INGREDIËNTEN voor 2 porties

  • 1 aubergine
  • 1 zoete aardappel
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 200g gepelde tomaten in blokjes (blik)
  • 1 verse (zongerijpte) tomaat, in stukjes gesneden
  • 5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes look, fijn gesneden
  • gedroogde basilicum
  • gedroogde oregano
  • enkele verse basilicumblaadjes
  • enkele druppels tabasco
  • olijfolie

 

WERKWIJZE

Schil en snij de zoete aardappel in blokjes en voeg toe in een kookpot. Vul water tot net boven de zoete aardappelblokjes. 
Zet in totaal 5 minuutjes op het vuur. De blokjes zijn dan beetgaar maar nog niet zacht. Giet het kookvocht af en spoel de blokjes even onder koud water zodat ze niet verder garen en te zacht worden.
 
Verwijder de zaadjes uit de paprika’s en snij in stukjes. Snij ook de aubergine in blokjes.
 
Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie. Fruit er de ui en look in.
Voeg paprika en aubergine toe. Laat 5 minuutjes garen op een middelmatig vuur. Roer af en toe even om. 
 
Voeg de stukjes verse tomaat en gepelde tomaten toe. Laat opnieuw enkele minuutjes sudderen. 
 
Als laatste voeg je er de stukjes zoete aardappel en zongedroogde tomaatjes toe.
 
Kruid af met gedroogde basilicum en oregano. 
 
Werk af met verse basilicum en enkele druppels tabasco.
 
Naar eigen smaak nog bij kruiden met peper en zout. 
 
 
Lekker met een stukje kip, wilde zalm of in blokjes gebakken tofu.
 

 

SMAKELIJK!

Je kan me er een plezier doen wanneer je een gerechtje hebt gemaakt, het kan delen en mij taggen. Vind ik altijd heel fijn om te zien 🙂

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

Geen reacties

    Laat een reactie achter