0
Dinner

Geroosterde bloemkoolsalade

Bloemkool, zo veelzijdig!

Je kan bloemkool bijvoorbeeld gebruiken als alternatief voor rijst. Rijst heeft net zoals aardappelen en granen een hoog glucose / fructose gehalte. Het zijn acellulaire koolhydraten die we maar beter beperken. Deze groep koolhydraten bevat heel veel zetmeel die de groei van de pathogene bacteriën in de darm zal bevorderen.

Zo geraakt de balans met de goede bacteriën verstoord. Een verstoorde, weinig diverse darmflora zorgt ervoor dat de pathogene bacteriën sneller de kans krijgen om door de darmwand heen in het lichaam celschade te veroorzaken. Om die schade te beperken/verhinderen is een geactiveerd immuunsysteem het gevolg. En dat immuunsysteem laten we overdag liever zo veel mogelijk rusten. Het is een egoïstisch orgaan dat veel energie weg rooft. Energie ten koste van andere werkingsmechanismen. We worden er moe van!

Wie fris, fit en veerkrachtig door het leven wil, zal hier maar best rekening mee houden.

Koolhydraten hebben we toch nodig zou je denken? Klopt, maar dan wel de juiste, cellulaire koolhydraten. Deze geven energie en zijn gunstig voor onze darmflora. We halen ze uit groenten. Kolen, knollen en wortelen om precies te zijn. Bijvoorbeeld witte-, rode-, zuur- en boerenkool maar ook knolselder, rode biet, raapjes, daikon, zoete aardappel, schorseneer, pastinaak,..

In dit receptje (Otto Lenghi) heb ik bloemkool zowel rauw als geroosterd gebruikt. Een mix die een leuke structuur en bite geeft.

Samen met veel verse kruiden is dit echt een power gerechtje aan smaken.

 

INGREDIËNTEN voor 2 porties

 • 1 grote bloemkool

 • 1 ui, in grove stukken gesneden

 • 4 eetlepels olijfolie

 • 25 g platte peterselie, grof gehakt

 • een handvol muntblaadjes, grof gehakt

 • 10g verse dragon, grof gehakt

 • zaadjes van een halve granaatappel

 • 40g geroosterde pistachenootjes, grof gehakt

 • 1 koffielepel komijn

 • sap van een halve citroen

 • Himalayazout

 

Serveer met een stukje vers gebakken zalm of witte vis. Ook lekker met gebakken tofu voor wie het graag plantaardig houdt. 

 

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij 1/4 van de bloemkool in kleine stukjes. Zet apart.

De rest van de bloemkool snij je in grotere stukken van ongeveer 3 cm. Doe ze in een andere kom samen met de binnenste bloemkoolblaadjes en de gesneden ui. Kruid met 1 kl komijn, 1/2 kl zout en 2 el olijfolie. Meng en verspreid op een met bakpapier beklede ovenplaat.

Zet in de oven voor 20 min of tot alles mooi goudbruin gekleurd is. Hou de blaadjes in het oog want die kunnen al sneller kleur krijgen. Haal ze iets vroeger terug uit de oven om te vermijden dat ze aanbranden.

Haal uit de oven en laat afkoelen.

Neem een grote kom en voeg er de afgekoelde bloemkool samen met de overgebleven ingrediënten aan toe. Meng en kruid af naar smaak met een beetje extra zout.

Dien op met een stukje vers gebakken zalm of witte vis. Ook lekker met gebakken tofu voor wie het graag plantaardig houdt.

SMAKELIJK!

Marlies

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

Geen reacties

  Laat een reactie achter


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.