0
Lunch soepen

Geroosterde bloemkoolsoep

Soep is voor mij in de winter mijn go to als comfort food. Snel, makkelijk en oneindig veel variatie.

Het fijne aan soep maken is dat je makkelijk uw maaltijd een extra voedingswaarde kan mee geven door het toevoegen van kruiden.

Een superfood moet niet duur of vergezocht zijn.

Trek uw kruidenkastje maar open en ga op zoek naar kurkuma.

Kurkuma werkt ontstekingsremmend.. Ontstekingen in je lichaam liggen aan de basis van heel wat ziektebeelden. Denk aan reuma, artrose, alzheimer. Misschien heb jij geen ziektebeeld. Toch is de kans groot dat je een Low Grade Inflammation (LGI) hebt. 70 tot 80% van de bevolking heeft een LGI.

Stress, slecht microbioom, te weinig omega 3 vetzuren, te weinig beweging, te lange zittijd, te weinig slaap, te veel suikers,.. kunnen allemaal een LGI uitlokken. Je bent moe, mist een energyvibe en voelt je niet lekker in je vel. Zelfs depressies zijn gelinkt aan ontstekingen in je lichaam. 

Op de markt of in een betere groentewinkel vind je naast gedroogde kurkuma ook verse kurkuma.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma voor ons lichaam en onze hersenen lijken wel oneindig.

Om je een idee te geven som ik er alvast enkele op:

– werkt sterk ontstekingsremmend

– helpt tegen overgewicht

– verhindert de vorming van nieuwe vetcellen

– boost het immuunsysteem

– reinigt en ontgift je huid

– helpt tegen spierpijn

Maar genoeg theorie 😉 over naar de praktijk!

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden Celsius en zet een ruime pan klaar.

 

INGREDIËNTEN 

 

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden

  • 3 teentjes look

  • 2 el olijfolie

  • 1 kl kurkuma

  • 1 kl komijn

  • 1/8 kl chilivlokken

  • 1/2 kl zout

  • 1 sjalot, fijn gesneden

  • 750 ml water

  • 1 bouillonblokje

  • Afwerking 2 el platte peterselie of koriander, fijn gehakt

  • Naar eigen smaak: 50 ml kokosmelk als afwerking om de soep wat romiger te maken.

 

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180°C.

Plet de teentjes look met de platte kant van uw mes.

Neem een ruime kom en doe er de bloemkoolroosjes samen met de look en 2 el olijfolie in. Strooi er de kruiden over en meng met je handen totdat alle roosjes gekruid zijn.

Verdeel de bloemkoolroosjes over een met bakpapier beklede ovenschaal.

Zet voor 25 min in de oven.

Ondertussen zet je een pan op het vuur met 1 el olijfolie en de fijngesneden sjalot.

Laat de sjalot 2 a 3 minuten glazig worden.

Voeg het water en bouillonblokje toe.

Doe er nu 3/4 van de geroosterde bloemkool bij. Laat nog even mee koken en mix de soep met een handmixer.

Schep in borden en werk af met de overgebleven bloemkoolroosjes en platte peterselie.

Wens je de soep wat romiger te maken? Druppel dan nog een beetje kokosmelk over de soep.

 

SMAKELIJK!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

Geen reacties

    Laat een reactie achter


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.