0
Snack

Artisjokdip

Deze dip is vrij van peulvruchten.

Peulvruchten (zoals bonen, erwten, pinda’s, soja) bevatten lectinen en saponinen. Ze kunnen schade aanrichten in je darmen. Toch heeft niet iedereen die peulvruchten eet, er last van. Of en in welke mate je peulvruchten kunt verwerken, heeft onder meer te maken met de toestand van je darmen.

Lectinen doorboren de verbindingen tussen darmcellen (tight junctions) die normaliter gesloten zijn en alleen selectief stoffen doorlaten. Daardoor komen de lectinen in het lichaam terecht, waar ze de eigenschap hebben dat ze rode bloedlichaampjes laten samenklonteren, wat kan leiden tot verstopping van bloedvaten. Daarnaast kunnen door de ontstane openingen ook andere stoffen waarvan dat niet de bedoeling is, vrij het lichaam in. Daarop zal het immuunsysteem reageren: het zal aan de slag moeten om deze stofjes op te ruimen. Het immuunsysteem doet dat met behulp van een ontstekingsreactie. Voortdurende blootstelling aan stoffen die vrij het lichaam in kunnen doordat de darmbarrière niet goed werkt, heeft het gevolg dat er zich telkens ontstekingsreacties voordoen.

Saponinen (zeepstoffen) geven een soortgelijke reactie. Schadelijke saponinen maken de darm verhoogd doorlaatbaar door cellen op te blazen. Zo creëren ze doorgangen naar de rest van het lichaam, om daar verder te gaan met hun cel-vernietigende acties. Ook hier zal het immuunsysteem op reageren met ontstekingsreacties.

Voor wie soms al eens last heeft van een opgeblazen en vermoeid gevoel na het eten van peulvruchten is deze dip een mooi alternatief.

Lekker als dip bij rauwe groentjes of lijnzaadcrackers.

 

INGREDIËNTEN

240g artisjokharten uit blik (afgespoeld en uitgelekt)

1 grote eetlepel sesampasta/tahini

2 eetlepels extra virgin olijfolie

sap van 1/2 citroen

1 teentje look

1/2 koffielepel komijn

1 koffielepel zeezout

zwarte peper

Voor de afwerking: enkele druppels olijfolie en verse munt

 

Check ook even de courgettehumus.

 

WERKWIJZE

Mix alle ingrediënten tot een gladde massa in de blender of met een staafmixer.

Werk af met enkele druppels olijfolie en verse munt.

 

SMAKELIJK!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

2 Reacties

 • Reageer
  anne Schoeters
  07/05/2023 om 00:05

  Overheerlijk! Een verrassing voor mijn gasten – een recept dat nog veel gedeeld gaat worden!
  Bedankt Marlies

  • Reageer
   Marlies
   07/05/2023 om 06:48

   Super! Dank je om te laten weten Anne 😊🥰

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.