0
Dinner

Eendenborst met knolselderkroketjes en sinaasappelsalade

 

Een mooi hoofdgerecht dat zeker niet saai zal zijn. Het pittige sinaasappelsausje maakt het gerechtje af. 

INGREDIËNTEN voor 2 porties

Voor de eend:

  • 300g eendenborst
  • takjes verse tijm
  • ghee of goede boter
  • peper

Voor de knolselderkroketten:

  • 1/2 knolselder, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eitjes
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 1 el kokosmeel
  • 1/2 koffielepel kokosolie
  • 5 eetlepels paneermeel
  • extra kokosolie om te bakken

Voor de sinaasappelsalade:

  • 1 sinaasappel, geschild en in partjes gesneden
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de sinaas-gembersaus:

  • 0,5 liter vers sinaasappelsap
  • 3 eetlepels donkere honing
  • 100ml rijstazijn
  • 5cm gemberwortel, geschild
  • zout

 

WERKWIJZE

Kook de knolselder beetgaar. Giet het vocht af en laat de blokjes goed uitlekken. Of zet ze nog even kort op het vuur zodat ze goed droog zijn. Voeg ze toe aan de blender samen met een draai van de pepermolen, een snuif nootmuskaat en een snuifje zout.

Meng er de kokosolie, 1 eidooier (het geel) en het kokosmeel bij. Meng goed en laat goed (in de frigo) afkoelen.

Ondertussen maak je de sinaas salade door de ingrediënten te mengen. Zet koud weg. 

Verwarm de oven voor op 160 graden C.

Voor de saus laat je het sinaasappelsap met gember, rijstazijn en zout tot een derde inkoken. Laat het goed afkoelen. Haal de gember er uit en meng er dan pas de honing bij. Blijft afgesloten nog 3 weken houdbaar in de frigo.

Kruid de eendenborst met vers gemalen peper en braad hem met ghee kort aan beide kanten op een hoog vuur aan. Zet voor 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten alvorens aan te snijden. 

Terwijl kan je de kroketten maken door van de knolselderpuree kroketjes te rollen. Verdeel in 1 kom het paneermeel en in een ander kom een losgeklopt eitje. Rol het kroketje eerst in het paneermeel, daarna in ei en dan nog eens in paneermeel. 

Bak de kroketten in een pan met kokosolie op een middelmatig tot hoog vuur. 

Dresseer het bord met kroketten, de plakjes eend op een bedje van sinaasappelsalade. Overgiet met de saus

SMAKELIJK!

 

Heb je dit gerechtje gemaakt en heb je ervan genoten? Ik vind het super fijn als je het deelt op Instagram. Vergeet me dan zeker niet te taggen 😉

Inspiratie voor dit gerecht: Word weer mens. Dr/ Leo Pruimboom

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like...

Geen reacties

    Laat een reactie achter


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.