0

Met 3u16 liep ik de marathon in 2019 net geen uur sneller over de finish i.v.m. 2017!

Katrijn is kinesitherapeute en werkt als loopexpert bij Runners’ Lab in Zwijndrecht. Je kan met een gerust hart zeggen dat de loopmicrobe haar stevig beet heeft. Na de 10 Miles, Gent & Antwerp Urban Trail en een paar halve marathons, stond ze in oktober 2017 in Amsterdam aan de start van haar allereerste marathon. Met een mooie 4u15 mocht ze zich voortaan een echte marathonloper noemen.

In 2019 ging Katrijn de uitdaging opnieuw aan en schreef ze zich in voor de marathon van Berlijn. “Deze keer heb ik het anders aangepakt. Ik heb sowieso veel meer kilometers gemaakt in vergelijking met 2017 en een pak gerichter getraind, maar ik ben ook bewuster met mijn voeding omgegaan. Ik besloot om me te laten begeleiden door Marlies van EGFG. Ik wist dat zij ook een fanatieke sporter/loopster is en dat gaf me vertrouwen.”

“Vroeger trainde ik uitsluitend op koolhydraten, mijn voorkeur ging uit naar witte boterhammen met confituur! Marlies adviseerde me om veel meer nuchtere trainingen in te lassen, of te trainen op een ontbijt van enkel vetten en eiwitten om mijn vetverbranding en metabolisme te boosten. Het vertrekken op een nuchtere maag vond ik niet altijd even makkelijk en de eerste kilometers had ik wat tijd nodig om erin te komen, maar uiteindelijk kon ik mijn trainingen iedere keer goed afwerken.”

Hoewel de witte boterhammen met confituur niet langer op Katrijn’s menu stonden, was het wel belangrijk dat ze voldoende goede koolhydraten at voor en tijdens langere duurtrainingen. “éen keer per week deed ik meestal een lange marathontempo-training waarvoor ik wel koolhydraten at. Koolhydraten in combinatie met een kleine hoeveelheid eiwitten en vetten om mijn bloedsuikerspiegel in balans te houden en geen te grote suikerpiek (onherroepelijk gevolgd door een suikerdip) te krijgen. Tijdens die lange duurtrainingen gebruikte ik de sportvoeding die ik ook tijdens de marathon zou gebruiken (Maurten) maar ook hier ging ik anders tewerk dan vorige keer. In plaats van het eerste half uur al koolhydraten te beginnen aanvullen, startte ik nu pas na 1u15 zodat mijn vetverbranding al veel meer in actie gezet werd de eerste kilometers.”

“Ik ben er zeker van dat deze aanpak er mee voor gezorgd heeft dat ik eigenlijk geen moeilijke momenten heb gekend tijdens de marathon en ik ook veel minder koolhydraten moest innemen dan theoretisch nodig geweest zou zijn. Deze aanpak, die ik sinds april 2019 heb toegepast, heeft er eveneens voor gezorgd dat ik 8kg minder moest meesleuren t.o.v. oktober 2017. En mijn tijd liegt er niet om: met 3u16 liep ik in 2019 net geen uur sneller over de finish i.v.m. 2017!”

Momenteel traint Katrijn niet specifiek voor een wedstrijd maar ze loopt nog heel vaak ’s ochtends op een nuchtere maag. “Ik probeer er ook op te letten dat ik maar 3 (à 4) maaltijden neem en ’s avonds niet te laat meer eet. Ook gluten, lactose en peulvruchten vermijd ik nog grotendeels. Een snoeper zal ik altijd blijven en af en toe zondig ik dan ook wel. Zolang dit binnen de perken blijft, zie ik hier niet echt een probleem in!”

Katrijn J.

Print Friendly, PDF & Email