Gevulde butternut

Nu de herfst begonnen is, wordt het terug tijd voor ovengerechtjes. Eén van de heerlijkste herfstgroenten is wat mij betreft de butternut. Velen vinden het een vervelende groente om te snijden en te schillen. Ik kan je al vertellen dat schillen helemaal overbodig is. De gegaarde schil kan je namelijk gewoon op eten.

Je kan ze vullen met groenten naar eigen keuze. Ik verkies een mix van champignons en shiitake. Samen met kippengehakt maakt van dit recept een volwaardig gerecht. Je kan kippengehakt ook vervangen door quorngehakt als je het graag plantaardig houdt.

Shiitake is hoog in eiwitten en verbetert de werking van het immuunsysteem. Ze hebben een sterke anti virale werking.

INGREDIËNTEN voor 4 personen

1 butternut

400g kippengehakt

1 gele paprika, in blokjes gesneden

1 ui, fijn gesneden

2 teentjes look, fijn gesneden

100 g shiitake, in reepjes gesneden

250g champignons, in 4 gesneden

2 takjes verse rozemarijn

enkele takjes verse tijm

2 cm gember, fijn geraspt

20g walnoten, grof gesneden

WERKWIJZE

Snij de butternut over de lengte in 2, haal de pitjes er uit. Voeg de 2 helften toe aan kokend water. Laat 15 min koken/stomen of totdat de binnenkant zacht genoeg is om uit te hollen.

Haal de butternut uit het water en laat even afkoelen.

Hol uit met een lepel. Niet te ver zodat er zeker nog genoeg vruchtvlees in de butternut zit. Het vruchtvlees kan je houden om een pompoenpuree te maken -> Mix in de blender met een scheutje olijfolie, peper, zout en een snufje nootmuskaat.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Bak in 1 pan het kippengehakt in een scheutje olijfolie tot het gaar is. Voeg fijngehakte tijm en rozemarijn toe.

In een andere pan bak je de ui, knoflook en gember samen met de champignons, shiitake en paprika. Kruid af met peper en zout.

Vul de uitgeholde butternut met de groentjes en het gehakt.

Verdeel de walnoten erover en zet voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Verdeel in 4 porties en serveer met een takje rozemarijn.

SMAKELIJK!