GLUTENVRIJE LIJNZAADCRACKERS

De feestdagen zijn alweer in zicht. Die dagen zijn juist zo feestelijk, vanwege het gezellige samenzijn en het heerlijke eten waar je ongegeneerd en veelvuldig van kunt genieten. Een moment waarop je je normale discipline even kan laten varen en nog eens extra kan opscheppen onder het mom “feest is feest”. De kilootjes die erbij komen pakken we na nieuwjaar wel aan.

Zo gaat dat gewoonlijk. Eerst extra veel eten met daarna als voornemen nummer 1 voor het nieuwe jaar: AFVALLEN.

 

Maar wat als we die extra kilootjes niet zouden bij komen maar toch kunnen genieten van gezond en lekker eten?

De truc is om je gerechten en menu’s slim samen te stellen. Laat snelle koolhydraten achterwege want deze zorgen er alleen maar voor dat je meer en meer wil eten. Verkies gerechten met een uitgebalanceerde verdeling tussen de juiste koolhydraten met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Die laatste 2 zorgen namelijk voor een verzadigingsgevoel waardoor je vanzelf minder eet.

 

Omdat een feestmaaltijd altijd met hapjes begint en crackers niet kunnen ontbreken vind je hieronder een super easy receptje.

Deze crackers zijn een heerlijk alternatief voor melba toastjes. In plaats van lege calorieën en een neutrale smaak zijn deze crackers voedzaam en smaakvol. Bovendien zijn ze rijk aan gezonde vetten, vezels, glutenvrij en koolhydraatarm.

Je maakt ze best een paar dagen op voorhand zodat je tijdens het feestje wat tijd kan uitsparen.

 

INGREDIENTEN voor 10 tot 15 crackers

125g lijnzaad

25g sesamzaad

50g zonnebloempitten

50g pompoenpitten

180ml water

1kl roze Himalayazout of zeezout

Optioneel: oregano, lookpoeder, chilivlokken..)

 

WERKWIJZE

Doe alle ingrediënten in een kom en laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het bakpapier met wat olie.

 

Na een half uur hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag.

Verdeel het beslag op de bakplaat. Spreid dit zo uit zodat je een rechthoek of vierkant vormt. Dit gaat het makkelijkst met de bolle kant van een soeplepel.

Bak de crackers voor 25 minuten.

Haal de crackers uit de oven en snij met een mesje of pizzames gelijke stukken. Draai de stukjes om en zet nog even terug in de oven voor 5 a 10 minuten totdat ook deze kant mooi droog gebakken is.

Laat de crackers afkoelen alvorens ze in een doosje samen te leggen en te bewaren.

Enjoy!

X Marlies X