VEGAN TOFU QUICHE

Een quiche zonder eieren?? Ik hoor jullie al denken..

Ook geen room of kaas en toch.. ik beloof je dat hij lekker smaakt!

De eieren zijn vervangen door tofu dat ik heb geblend met havermelk.

Voor de bodem heb ik de eitjes vervangen door lijnzaad met water.

Tofu is niet meteen een smaakbommetje. Daarom is het belangrijk om veel kruiden te gebruiken. Ik heb gekozen voor oregano, basilicum, bieslook, edelgist, chilivlokken en peper en zout.

 

INGREDIËNTEN voor 1 quiche

BODEM

1,5 el lijnzaad + 5 el water samen mengen en even laten opwellen

150g amandelmeel

150g havermeel

1 kl gedroogde oregano

1 kl gedroogde basilicum

1/2 kl keltisch zeezout, of ander zout

1,5 el olijfolie

6 tot 8 el water, zoveel als nodig om het deeg kneedbaar te maken

BODEM QUICHE

VULLING

1 blok tofu van 250g

1 el olijfolie

1 rode ui, in halve ringen gesneden

3 teentjes look, geperst

2 stronken prei, fijn gesneden

250g kastanje champignons

verse bieslook

verse basilicum blaadjes

100g babyspinazie

10 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden

4 el edelgist

snufje zwarte peper

snufje chilivlokken

 

VULLING QUICHE 1 VULLING QUICHE 2

WERKWIJZE

1.Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2. Neem een quichevorm en vet het in met een beetje kokosolie of olijfolie.

3. Neem de blok tofu uit de verpakking en wikkel het in een paar vellen keukenrol. Zet er iets zwaar bovenop zodat het meeste vocht er uit kan.

Voor de korst:

4. Neem een grote kom en voeg er de amandelmeel, havermeel, oregano, gedroogde basilicum en zout aan toe.

5. Meng en doe er het lijnzaadmengsel + 1,5 el olijfolie bij.

6. Voeg er eetlepel per eetlepel water aan toe en meng tot je een kneedbare deeg krijgt een beetje te vergelijken met koekjesdeeg.

7. Kneed de deeg tot 1 bol en leg het in het midden van uw quichevorm. Druk het uit van het midden naar de zijkanten met uw vingers.

8. Prik er met een vork enkele gaatjes in zodat de lucht kan ontsnappen.

9. Bak de korst voor 14 minuten in de oven of tot je een licht gouden kleur krijgt en de korst stevig aanvoelt.

10. Zet aan de kant om af te koelen.

Voor de vulling:

11. Breek de tofu in 6 stukken en doe het in de blender samen met een scheutje havermelk. Blend tot een romige structuur. Voeg er extra melk aan toe als het te droog lijkt.

12. Bak in een pan met olijfolie de ui, look, prei, champignons met een snufje zout.

13. Voeg er nu de stukjes zongedroogde tomaat aan toe samen met de spinazie, chilivlokken, bieslook, verse basilicum, peper en edelgist.

14. Haal van het vuur af en roer er het tofumengsel bij.

15. Lepel de vulling op de korst en verspreid gelijk.

16. Bak de quiche voor 30 minuten.

Laat 15 minuutjes afkoelen alvorens in stukken te snijden.

 

Leftovers kan je tot 4 dagen bewaren in de frigo. Altijd handig als lunch of zelfs als ontbijt on the go.

 

SMAKELIJK!