BOERENKOOL SALADE MET GEROOSTERDE POMPOEN, VEENBESSEN EN GEITENKAAS

 

 

De eerste keer dat ik zelf boerenkool klaar maakte viel dat nog al tegen :-/ Rauw zonder in te wrijven met olijfolie en zout is dus geen aanrader. Voor mij toch niet. Maar hey boerenkool is hip dus ik moest het ook proberen. Gelukkig is dat al een paar jaar geleden en heb ik ondertussen veel goed gelukte boerenkoolsalades gegeten;)  Echt één van mijn favoriete ingrediënten die in de wintergerechtjes niet mag ontbreken.

Het is dus echt belangrijk dat je de blaadjes goed in masseert met een beetje olijfolie en zout. Zo worden ze minder stug en een stuk aangenamer om te eten. Als je ze heel even in de oven laat opwarmen zijn ze nog lekkerder! Nu maak ik ze standaard in de oven klaar. Lekker crispy!

Deze salade is een echte topper! Weinig ingrediënten en allemaal puur en vol van smaak. Met een simpele maar smaakvolle dressing maak je hem helemaal af!

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden :)

 

INGREDIENTEN voor 2 porties

Voor de salade:

4 bladeren boerenkool, nerven verwijderd en in kleinere stukjes

½ kleine butternut, gewassen en in blokjes gesneden

60g geitenkaas, verkruimeld

handvol veenbessen, gedroogd of vers*

 

Voor de dressing:

2 el olijfolie

1+½ el appelazijn

1 kl Dijon mosterd

1 kl honing

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

 

Doe de butternut blokjes in een kom en besprenkel met een beetje olijfolie en zout.

Neem een andere kom en voeg daar de stukjes boerenkool aan toe. Ook de boerenkool besprenkel je met olijfolie en zout.

 

Meng de butternut blokjes met je handen zodat ze allemaal bedekt zijn met een beetje olijfolie en zout.

Neem een met bakpapier beklede ovensschaal en verdeel er de butternutblokjes op. Zet in de oven voor 12 minuten.

 

Wrijf nu de olijfolie en het zout met je handen in de boerenkool. Het is belangrijk dat de stukjes boerenkool gemasseerd worden zodat ze minder stug worden.

 

Verdeel de boerenkool op een met bakpapier beklede ovenshaal en voeg ze de laatste 7 minuten toe bij de butternut in de oven.

 

Meng alle ingredienten van de dressing in een kommetje.

 

Haal de boerenkool en butternut uit de oven.

 

Verdeel de boerenkool en butternut over 2 borden.

 

Voeg er de veenbessen, geitenkaas en dressing aan toe.

 

Kruid af met peper en zout.

 

SMAKELIJK!

 

* Verse veenbessen bereid je in een pannetje met een laagje water. Laat ze een 5 tal minuutjes koken. Zet het vuur lager en dek de pan af tot de veenbessen “ontpopt” zijn.